Мушкатото е олицетворение на домашния уют и комфорт. Симпатично и непретенциозно растение

...
Мушкатото е олицетворение на домашния уют и комфорт. Симпатично и непретенциозно растение
Коментари Харесай

Мушкатото може да цъфти и посред зима с тези простички трикове:

Мушкатото е въплъщение на домашния уют и комфорт. Симпатично и скромно растение постоянно радва очите и душата. Когато настъпи зимата обаче, растението изпада неподвижен и множеството от нас го оставят да презимува на стълбищната площадка или друго някакво ветровито място, където го „ не помнят “ чак до първа пролет.

Е, ние пък ще ви кажем, че с правилните грижи мушкатото може да цъфти и измежду зима! Нека да поговорим за това по какъв начин да осигурим буен разцвет на мушкатото  и какво да вършим с цветето през зимата.

КАК ДА съдебна експертиза ГРИЖИМ ЗА МУШКАТОТО

Основният сексапил на това растение е, че то не изисква специални грижи. На лятното слънце мушкатото се усеща отлично, би трябвало единствено да ги поливате понякога. През зимата развъждането става малко по-трудно. Нека разгледаме по-отблизо всички тънкости на грижите.

От декември до февруари растението има фаза на покой, растежът и цъфтежът се забавят. Следователно през този интервал би трябвало да спрете торенето на мушкатото. Необходимо е да се разреши на цветето да пораства и да набира мощ. До януари то към момента може да своите притежателки с избухлив разцвет, който последователно ще понижава. През зимата любителите-цветари трябва да извърнат внимание на температурата, осветлението, поливането и подрязването. Сега ще разбираем всичко поред.

 цъфнало мушкато

Температурен режим

Преди първите слани мушкатото трябва да бъде трансферирано вътре в дома. През зимата обаче цветето не се нуждае от доста топлота. Препоръчително е да поставите растението в хладно помещение. Ако няма такова място, то най-малко дръжте саксията на северния перваз. Идеалната температура за мушкатото през зимата е 10-15 градуса. Ако е по-висока, съществува риск растението да стартира да образува пъпки, които няма да може да задържи.

 температурен режим

Ако цветето е на перваза на прозореца, уверете се, че листата не допират прозореца. Мушкатото се усеща удобно при температура от +4 градуса нагоре. По този метод то може умерено да хибернира.

Ако пък имате остъклен балкон – това е съвършеното място да оставите мушкатата си през зимата.

Осветление

Мушкатото е южно растение и харесва ярка светлина. Ако преместите цветето на северния прозорец, то ще се нуждае от в допълнение осветяване. Без него мушкатото няма да цъфти и листата ще останат дребни. За растението ще бъде по-трудно да оцелее през зимата, което ще изисква доста мощ от него. Дневната светлина на мушкатото би трябвало да бъде минимум 12 часа.

 мушкато пъпки

Най-добре е да му намерите място от южната страна, само че на по-хладно. Не се опасявайте от директната слънчева светлина, мушкатото я понася умерено. Благодарение на вярното осветяване до пролетта ще имате заредено с сила растение, което ще ви радва с буйни цветове.

 мушкато цвят

Поливане и поддържане

Мушкатото нормално се полива постоянно, само че поливането е позволено един път седмично през зимата. Необходимо е да се подсигурява, че почвата в саксията е отмерено влажна и не изсъхва. Не забравяйте да осигурите подобаващ дренаж, защото застоялата вода в корените може да повреди цветето.

Пулверизирането на мушкатото не се предлага, защото може да унищожи листата. Много хора считат, че пожълтяването на листата се дължи на липса на тор и стартират да подхранват цветето.

 напръскване мушкато

Всъщност листата стават по-жълти заради погрешно поливане. В допълнение, това може да се дължи както на липса на влага, по този начин и на прекалено поливане. Проблемът може да бъде решен по елементарен метод – посредством нормализиране на поливането. Но през зимата растението не си коства да се подхранва, тъй като навлиза във фаза на покой.

Подрязване и пресаждане

Мушкатото би трябвало непрекъснато да се реже, в противоположен случай растението ще израсте прекалено и ще спре да цъфти красиво. Мушкатото без резитба също е по-податливо на заболявания. В края на есента или началото на зимата би трябвало да се извърши резитба, с цел да се приготви растението за зимуване.

Как да го извършите вярно? Първо, би трябвало да имате стерилни принадлежности. Второ, би трябвало да премахнете всички издънки. На стъблото оставете единствено 6-7 листа. Премахнете всички изсушени листа и стъбла. Мушкатото би трябвало да се подрязва един път преди зимуване и да не се пипа растението до пролетта. Освен в случай че не премахнете изсъхналите листа.

 мушкато на прозореца

През зимата мушкатото не би трябвало да се пресажда излишно. Ако растението е болно или се нуждае от подобаващ дренаж, то може и даже би трябвало да бъде пресадено. Но без основателна причина е по-добре да оставите пресаждането за пролетта. Въпреки че градинарите постоянно пресаждат мушкатото в късна есен, с цел да регенерират почвата. Важно е да извършите това преди студеното време.

 мушкато в пъпки

Като цяло това са всички трикове на грижата за мушкатото, които всеки производител би трябвало да знае. Следвайки ги, ще имате растение, което ще ви радва с цъфтежа си съвсем непрекъснато.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР